Snus i Sverige och Globalt på mindre än 5 minuter (om du läser fort)

Tobakskadereducering hos tobaksbrukare (och nikotinbrukare)

Beroende på hur man räknar har jorden ca 1.5 miljarder människor som använder tobak (eller i Asiens fall både rökning och rökfria formuleringar som ibland innehåller tobak, då oftast under 50%) dagligen. Det är fullkomligt omöjligt att effektivt förbjuda en produkt som används dagligen av så många människor, även om man nu försöker att göra det bakvägen genom att förbjuda så många rökfria alternativ som möjligt. Man gör detta då konsumentgrupperna i Skandinavien inte är särskilt högljudda och de 100 gånger fler konsumenterna i Asien inte har någon röst alls.

Kvar till de Asiatiska konsumenterna kommer således endast att finnas cigaretter och bidis eller ännu sämre rökfria produkter helt och hållet från den svarta sektorn.

Kvar till EU’s rökare kommer bara E-cigaretter finnas och i format som gör dem oattraktiva och kommer driva dem tillbaka till rökning. Alltså i form av tvingande EU lagstiftning som kommer göra e-cig lika dåliga som nikotinprodukter och mediciner från Läkemedelsindustrin. Framgångarna för dessa anges till allt från 0,8% till mellan 5%-7%.

(Den nyfikne kan vara intresserad av att veta att DG-SANCO i bryssel kastade all forskning och data till förmån för snus och bedömde endast negativ forskning som relevant. Gällande e-cigaretter så fick man panik inför omröstningen och helt utan konsultationer med industri eller forskning svällde lagstiftningstexten gällande E-cigaretter  bakom lyckta dörrar från 285 ord till över 4,500 ord)

Med dessa siffror och vetskapen att endast 40% av rökarna årligen gör seriösa försök till rökstopp så står cigarettindustrin globalt sett stark inför framtiden och är ett gott investeringsråd.

Detta är mumma för både cigarettindustri och för Läkemedelsindustri. Jag gjorde en ganska omfattande undersökning av båda dessa industrier till den del de är börsnoterade någonstans i världen år 2012. Vinsten de gjorde på cigarettförsäljning och direkt rökrelaterad sjukdom var drygt 30 miljarder USD vardera för 2012. Det är en Biljon US dollar i “shareholder value” per 15 års period.

Snus är nu förbjudet, tillsammans med 20 talet andra skitfarliga rökfria formuleringar, i totalt 11 delstater i Indien tack vare tystnad och lögn från Sverige. Ta bara en delstat, Bihar, 105 miljoner invånare och 35 miljoner tobaksanvändare. Allt rökfritt är förbjudet och man var tvungen att sänka skatten på kvarvarande röktobak från 30% till 20% för att säkerställa intäkterna. Knappast gott arbete för folkhälsan i Bihar, men ingen i Sverige verkar bry sig. Vi har ju råd med hög beskattning och vårt snus är säkrat för oss, då är allt bra.

Så här ser den obehagliga sanningen ut och den talar för en så bred och generös palett av THR (Minst 90% skadereducering) produkter som möjligt i alla prisklasser.

Vad som helst är bättre än hälsoresultaten som oundvikligen kommer av grafen nedan, snus vore alldeles ofantligt mycket bättre och är fullt görbart och genomförbart globalt:

Smokingisrising

Vad säger egentligen svensk forskning om snus som skadereducerare?

HUI beräknar samhällsbesparingar i Sverige 1990-2011 till 30 miljarder SEK av snus

HUI beräknar att EU förbudet kostat svensk export minst 30 miljarder SEK 1995-2010

HUI beräknar att Snus i EU skulle kunna spara 20-30 miljarder SEK PER ÅR

Som motpol till ovan kom en rapport från Socialstyrelsen i februari 2014 som heter Registeruppgifter om röktobakens skadeverkningar i Sverige, deadline för den var den 28e februari 2014. Ett intressant datum då voteringen i EU om det nya tobaksproduktdirektivet var den 24e i samma månad. Man skulle ju kunna tänka sig att lämna in en rapport en vecka i förväg om den har stor betydelse för en så pass viktig EU fråga som denna. Icke!

Hur som helst så inkom data till Socialstyrelsen från experten på KI redan i september 2013 av vilken man kan utläsa att vi antingen inte sett tillräckliga skador av snus för att mäta dem eller att snus helt enkelt inte orsakar mätbara skador. Fast man väljer i Rapporten en helt annorlunda formulering.

Antagligen visste man redan i September att man inte hade för avsikt att informera Regeringen i förväg samt att man tänkt använda formuleringen:

Vi är säkra på att om vi får 20 år till på oss att forska i lugn och ro så kommer vi säkert att lyckas pussla ihop tillräckligt med orsaker för att skarva ihop en negativ inställning till snus som rekommendation till rökare som vill sluta men inte kan/orkar. (Alternativt vi har alla gått i pension sen länge så det blir en “non-issue”, i alla fall för våra karriärer)

Oavsett vilket så håller säkert läsare med om att 0 (NOLL) faktiska uppgifter om snus (50% av sveriges totala tobakskonsumtion och 50% av Sverige tobakskonsumenter) inte stämmer särskilt väl överens med den uttryckliga beställningen från Regeringen, nedan:

Denna beställning är till del ett resultat av nedan skrivelse från ytterligt kompetenta forskare som jag arbetar med. (Frågan är om det finns/fanns en idé redan från början med dead-line efter EU parlamentets votering om tobaksproduktdirektivet)

MariaLarssonBrev

Låt oss hoppas på en fortsatt aktiv bevakning i Media om detta. Om en eller annan person, institut,  Myndighet eller Tankesmedja får löpa gatlopp så må det vara hänt.

Inte en dag för tidigt i så fall!

Minst 260,000 män i Sverige har sänkt sina risker med 98% men endast ca. 90,000 kvinnor. En miljon dagligrökare har vi kvar i landet och mer än 50% av dem är kvinnor. Tydlig information behövs och den måste kommuniceras.

Varje enskild rökare som har mer än 3 månaders extra rökning mellan 2 vårdkontakter har redan utsatt sig för en högre risk av denna extra rökning en av ett helt livs snusanvändande eller e-cigarettanvändande.

Det torde således vara fullkomligt uppenbart att varje läkare, tandläkare, psykolog, arbetsterapeut eller liknande som får ett jakande svar på frågan “Röker du fortfarande?”  – Med fog och gott samvete kan tydligt informera om fördelarna med att byta till mindre farliga nikotinalternativ.

Att detta i sin tur ger högre chans för framtida total avhållsamhet från tobak och nikotin är att betrakta som en fin bonus och föredöme för kommande generationer.

 

Advertisements

One thought on “Snus i Sverige och Globalt på mindre än 5 minuter (om du läser fort)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s